Gøy å kjøre fort

Helt siden mennesket fant ut at man kunne ri på hester, eller løpe fort, så har vi syntes at det å være i en høy hastighet har vært gøy. Hestesport har jo eksistert helt siden tidenes morgen kan man nesten si, og vi har alltid konkurrert mot hverandre for å se hvem som løper fortest. Det har også utvidet seg til å gjelde all ny teknologi som har kommet gjennom årene. Man har alltid hatt lyst til å sammenligne og konkurrere for å se hva som går raskest, og det er definitivt ikke noe som folk er leie av, ei heller i vår tid.

Det er noe som formelig eksploderte da vi fant opp biler og motorsykler. Selv i de lave hastighetene som de første bilene nådde, på 10 til 15 kilometer i timen, så konkurrerte man om hvem som hadde den raskeste bilen. Noe som jo er fascinerende nok i seg selv, og forteller mye om vår mentalitet, og hva slags tankegang vi fører. Og det er liksom ikke slik at mange av oss tenker på sikkerhet og hvor farlig det kan være, spesielt ikke når vi kjenner adrenalinet bruse. Altså, en nordmann på Autobahn i Tyskland er ikke en veldig god kombinasjon. Ikke at dette er et spesielt norskt problem altså. Fart og det å nå høye hastigheter er en hobby for mange, og det er jo også noe man kan gjøre uten å konkurrere i organiserte former. Visse tar seg et lån på sider centum, fikser bilen og ordner på den og kjører av gårde. Det samme gjelder jo egentlig motorsykler, men det er mer en dyrere hobby, fordi ikke alle eier en motorsykkel, og alle har, eller har hatt en bil. Så det er forskjeller akkurat i det altså.

Men det ligger i vår natur, og vi ønsker hele tiden å utfordre oss selv og se hvor langt vi kan ta det. Sånn sett så finnes det jo endeløse muligheter for videreutviklingen av teknologien. Bare se de offisielle fartsrekordene som er på land. I begynnelsen så lå de på 200 til 300 kilometer i timen. I dag så ligger de langt over 1000 kilometer i timen, og med tanke på hvor stor forskjell det er, på så få år, så er det fascinerende å se hvordan det kommer til å fortsette.

Sikkerhet er jo uansett noe som bør bli tatt på alvor, og når det kommer til hastighet i organisert form, så blir det jo det. Men det er litt verre med den prioriteringen for folk som har det som hobby. Man tenderer å bruke penger på andre ting, enn sikkerhet. Og det kan vise seg å være en tabbe for noen, en fatal en sådan.